Sankthans og tid for båtliv !

Sankthans og tid for båtliv !

Snart er det Sankthans eller jonsok-aften! Dette er den lyseste natta i året og den kan man ikke sove bort! Da er det kjekt å være ute å kose seg med familie og venner.

Ålesund er kjent for å ha lange tradisjoner med Sankthansfeiring. Harald Grytten har skrevet bok om disse tradisjonene som hadde sin storhetstid på 60 og 70 tallet. "Båla har vært knytta til visse gater eller strøk av byen, og har gitt strøka identitet. De har blitt en del av byens historie. Tradisjonen fulgte et spesielt mønster og innsamlinga starta gjerne like etter nyttår. Det skulle stappes og stables, man var bålvill og bållaus, det var bålvakt og narrebål, forteller Harald Grytten. Det er også laget en sang som ofte ble sunget ut på kvelden "Bollaren leve Skjervane dø" Så byttet man ut bål-navn alt etter hvor man hørte til . (Kilder: Sunnmørsposten 13.11.2016)

Jeg har selv gode barn- og ungdomsminner og husker mye spenning frem mot Sankthansaften. Det var konkurranse om hvem som hadde det største bålet og hvilket som varte lengst. Vi hørte til Kolvik-bålet som lå på Strømsheimbrygga på Kolvikbakken. Jentene i nabolaget gikk rundt og samlet inn brennbart materiale med ei stor kjerre (ingen kildesortering den gangen). Guttene, som var litt eldre, organiserte bålet. Selve kvelden og natten møttes familier i nabolaget ved bålet, hadde med god mat og drikke og tilbrakte en hyggelig kveld sammen. Bålet ble ikke tent før i 10-tiden på kvelden, men vi fikk være lenge oppe denne kvelden og natta.

Båltradisjonen på Slinningen på Hessa i Ålesund er den som har vart lengst og i 2016 satte de "Guinnes World Rekord" i høyde på håndbygde bål med 47,396 meter. Rekorden er siden slått. En fantastisk dugnadsgjeng fra området bygger og organiserer bålet, som er til glede for hele Ålesund. I år tennes Slinningsbålet lørdag kveld 22. juni.

Bildet er fra en slik kveld for noen år siden. Bålet er så vidt tent, (se tårnet midt på bildet). Her er det mange båter som har samlet seg rundt Slinnings-bålet.

 

Slike kvelder er Siriknit ull-genseren midt i blinken!  

https://siriknit.no/products/vestavind-genser-bla

Sangthans-hilsen fra Siri og Siriknit 

 

Tilbake til bloggen