Den klassiske flettegenseren

Den klassiske flettegenseren

Den klassiske flettegenseren

Flettestrikk forbinder vi kanskje mest med Irland og de tradisjonelle Aran genserne. Det er med stor respekt jeg lar meg inspirere av denne strikketradisjonen.

Aran genseren er et ikon som folk over hele verden forbinder med Irland og er Irlands største bidrag til internasjonal stil. Aran er tre øyer som ligger i Atlanterhavet vest for det Irske fastlandet. Det er ingen trær der og øyene er preget av hardt vær, noe som resulterte i utviklingen av den opprinnelige Aran ull genseren. Disse spesielle flettemønstrede genserne stammer fra keltisk folklore og kunst. Etter hvert utviklet forskjellige familie klaner sine egne mønster. Fiskere fra Aran øyene kunne bli identifisert etter hvilke mønster de hadde på genseren. Mønstrene hadde også spirituell symbolikk, ofte med kristen betydning. Symbolikk kan være en honnør til fiskerens daglige liv, en velsignelse for suksess og velstand og håp om god fangst. Fra Aron øyene passete tradisjonen over til fastlandet og derfra ut for å erobre verden. Aran genseren har blitt valgt til en av verdens mest ikonske motedesign i forbindelse med en utstilling i Museum of Modern Art i New York, sammen med blant annet Levis 501 og «Biker jakken» fra 1950 tallet.
 
I Norge er flettemønster tradisjonelt brukt for eksempel i bunad strømper til herrebunader. Den tradisjonelle Krotasokken fra Setesdal er et eksempel på dette. Flettemønstrede strømper hører også til herre bunaden fra Sunnmøre. Flettemønster ble også i Norge brukt i andre tradisjonelle strikkeplagg, som gensere og trøyer.
 
Flettemønster kan varieres på utallige måter. Strikkemåten gjør at plaggene blir luftige og isolerer derfor godt mot kulde samt blir mer elastiske. Man ser gjerne tradisjonelle flette gensere i naturlige ullfarger som sauehvit, grå eller brun, men de klassiske mønstrene er fine i mange farger. Slik kombineres tidløs strikk med moderne smak og mote.
Tilbake til bloggen